sobota, 7 czerwca 2014

Indisk inspirert ris med grønnsaker / Indyjski ryż z warzywami


Hei! I dag vil jeg presentere en veldig enkel oppskrift, perfekt for varm lunsj eller enkel middag. Det er virkelig en rett som man kan gjøre i 20 minutter! Og det er ganske velsmakende også :).
For to porsjoner trenger du:
  • 1 pakke (125 g) ris
  • 1/2 squash
  • 100 g selskap erter
  • 1 rød paprika
  • 100 g bønne spirer
  • 2 store sopp
  • 3 gulrøtter
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss smør
  • 3 ss olje
  • 1 ss fersk ingefær
  • 2 ts indisk krydder (all spice eller garam masala)
  • 2 ts nigellafrø
  • 4 ss fersk korriander, skjæret
  • 2 egg
Kokk ris og egg. Vask alle grønnsaker og skrell gulrøttene og ingefær. Legg olje, krydder, skjæret ingefær og nigellafrø i stekkepanne og stek i 1 minutt. Tilsett skjæret squash, paprika, sopp og revet gulrot sammen med spirer og erter. Stek i 10 minuter. Da det er ferdig, rør inn soyasaus , smør og korriander. Pålegg mat på tallerker og tilsett skjæret egg. Smacznego! (det mener bon apetit! på polsk, i Polen bruker vi dette uttrykket ganske ofte :) ).
____________________________________________

Dzisiaj przepis. Danie dobre dla tych, którzy chcą zjeść coś ciepłego, ale muszą to przygotować po powracie z pracy, kiedy są już strasznie głodni :). Średnio sprawna w kuchni osoba poradzi sobie spokojnie w 20 minut. Normalnie zamiast jajka dodałabym tofu, niestety nie mieli w sklepie. Tofu marynuję wcześniej w sosie sojowym wymieszanym ze startym imbirem i czosnkiem i odrobiną oleju.
Na dwie porcje potrzebujesz:
  • 1 woreczek (lub 125 g) ryżu
  • 2 jajka
  • pół cukini
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże pieczarki
  • 100 g kiełków, np. z fasoli
  • 100 g mrożonego groszku
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki przyprawy indyjskiej - all spice lub garam masala (lub mniej, jeśli jest bardzo ostra)
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 3 łyżki pokrojonej świeżej kolendry lub pietruszki
Ugotuj ryż i jajka. Umyj warzywa, obierz marchewkę i imbir. Na patelnię wlej olej, dodaj imbir, przyprawę indyjską i czarnuszkę. Smaż przez minutę, i dodaj pokrojoną cukinię, pieczarki i paprykę, utartą marchewkę, kiełki i groszek. Smaż/duś 10 minut, wyłącz gaz i dodaj sos sojowy, masło i połowę kolendry. Nałóż ryż z warzywami na talerze, posyp resztą kolendry i dodaj pokrojone jajka na twardo. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz